Planten
In het regenwoud leven heel veel planten ze zijn verdeelt in etage's hier zie je de etage's
Op de bosvloer kun je tot 1,5 meter hoogte struiken en kruiden vinden, maar er is vrij weinig begroeiing en veel water.
Tussenlaag: hier vind je onder andere jonge bomen, struiken en lianen. Zij proberen zo veel mogelijk zonlicht op te vangen wat door de kroonlaag dringt. Je vindt hier de kleinere bomen, deze zijn vaak jong, en moeten nog uitgroeien tot grote bomen.
Kroonlaag: deze laag wordt ook wel de brede kruinen genoemd, het is het dak van het regenwoud en de bomen die hier staan kunnen meer als 60 meter hoog zijn. en het is de droogste plek van het regenwoud.
Omdat het in het regenwoud zo warm en vochtig is, groeit alles er snel. Komt er een lege plek omdat een oude boom omvalt, dan groeien er heel snel weer nieuwe tropische planten.
. Sommige bomen zijn echte woudreuzen van wel 70 meter hoog. Op grote bomen groeien ook kleinere planten, want planten zoeken het licht op. Daar groeien bijvoorbeeld orchideeën, varens en korstmossen. Met hun wortels hebben zij zich vastgezet op de stammen. Hun voedsel halen ze alleen uit het regenwater. We noemen ze epifyten.
er zijn veel soorten planten in het regenwoud ongeveer de helft van alle plantensoorten woont daar. Een van de bijzonderste is de Rafflesia
De Rafflesia
Het is een bloem. Zeer waarschijnlijk dan. Want het is nog niet helemaal zeker. Maar als het een bloem is het wel de grootste van de wereld. Hij is wel 1.1 meter breed. En weegt 10 kilo.
De woonplaats van de Rafflesia
De rafflesia woont in het regenwoud van Zuid-Amerika. Het leefgebied van de rafflesia heeft een subtropisch klimaat. Dat is het perfecte klimaat voor de rafflesia. De rafflesia kan je in Suriname aantreffen. Bij de Amazone is de kans het groots maar niet in de grootte van 1.10m. De soort rafflesia van 1.10 m is maar zelden te vinden. Door de kapping van het bos.Het kan natuurlijk wel maar de kans is klein. want de soort wordt even bedreigt als de zwarte neushoorn.
Soorten rafflesia’s
Er zijn in verschillende soorten en maten. Er zijn rafflesia’s van 20 cm en 120 cm. Zelfs de kleinste soort, rafflesia manilla heeft bloemen met een breede van 20 cm. Er zijn 26 soorten rafflesia’s. Elke plant heeft zijn eigen soort stippen.
De geur
de geur maakt veel uit van zijn naam en de hele soort. Het stinkt namelijk naar rottend vlees. Daarom worden ze ook wel aasbloemen genoemd. Die geur trekt vliegen aan.De vliegen komen naar de plant. De vliegen gaan er op zitten en zuigen er een beetje aan en gaan weer weg. Niet wat ik had gewild denken de vliegen. Een andere geur van een andere rafflesia trekt die zelfde vlieg met stuifmeel van de andere rafflesia. Hij gaat er op zitten het zelfde verhaal dus. Maar hit stuifmeel van de andere rafflesia bevrucht soort van de rafflesia zodat er nieuwe rafflesia’s kunnen komen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb